Druk heeft een andere betekenis gekregen

“Hoe is het”?, “Hoe gaat het”? Dan luidt het antwoord vaak: “Druk”! Iets wat ik vaak om me heen hoor en zelf ook nog heel vaak zeg. Ik merk dat ik steeds meer moeite heb met enkel het woord druk. Het roept meer vragen bij me op. Steeds meer krijg ik het gevoel dat ik uit moet leggen wat ik onder druk versta wanneer ik dit zeg, maar toch doe ik het niet. Als ik het iemand anders hoor zeggen, voel ik steeds meer de behoefte door te vragen naar wat druk betekent voor diegene.

En waar ben ik zelf dan “druk” mee tegenwoordig?

Bewustwording, verantwoordelijkheid voor mezelf nemen, acceptatie, oprechte aandacht en dankbaarheid.

Bewustwording

Naast dat ik mensen mag coachen en/of mag faciliteren bij bewustwording creëren in talenten, hun eigen bril en die van de ander, patronen en overtuigingen, maak ik nu ook de keuze tijd in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling te stoppen. Nieuwe dingen leren, veel lezen en luisteren over onderwerpen die me interesseren en tijd inplannen voor reflectie en even helemaal niks. Mede hierdoor ontstaan er bij mij ook steeds weer nieuwe bewustwordingen. Bewustwording is soms confronterend, soms pijnlijk, maar ook zo waardevol. Op een andere manier kijken naar de dingen die er zijn, ik word er blij van! 

Verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid voor mezelf nemen, in plaats van de verantwoordelijkheid van anderen over te nemen. Voor een ander voelen is iets wat ik van nature altijd al heb gehad, waardoor ik onder andere goed ben ik m’n werk. Voor mezelf blijft dit een mooie uitdaging. Ik heb af en toe echt even rust en ruimte nodig voor helemaal niks. Mijn valkuil, wanneer ik dit niet doe, is alleen maar in m’n hoofd te gaan zitten en dan blokkeer ik m’n gevoel. Te voelen waar ik behoefte aan heb en waar m’n grenzen liggen.Wat het me oplevert is er met oprechte aandacht te zijn voor mezelf, om dit vervolgens te kunnen delen met de mensen die ik lief heb om me heen. Mijn kernwaarden helpen me bij het onderzoeken van mijn grenzen. Belangrijke kernwaarden voor mij zijn: Vrijheid, Eerlijkheid, Gezondheid, Liefde en Nieuwsgierig. Wanneer ik bijvoorbeeld een keuze te maken heb helpt het me te kijken hoe de keuze past (of juist niet) bij mijn kernwaarden. Maar ook als iets niet lekker loopt, dan check ik of het in strijd is met mijn kernwaarden. 

Acceptatie

Oke, ik wil en kan er niet meer omheen, ik ben hooggevoelig!
Dit omarm ik inmiddels, waardoor ik het nu zie als een talent i.p.v. een last. Ik heb een hekel aan “labels” en hooggevoeligheid is er natuurlijk weer een…, waardoor je het mij eigenlijk nooit zal horen uitspreken. Ik denk dat er veel onwetendheid is over hooggevoeligheid, dit was er bij mij in ieder geval en ik hoor dit ook terug in mijn werk. Hooggevoeligheid is niet alleen prikkels mijden en rust nemen bij overprikkeling. Er is ook een groep die houdt van veel afwisseling, diversiteit, uitdaging en zichzelf snel verveeld door te veel routine, sleur en regelmaat en juist “aangaan” van enthousiasme en gedrevenheid. Ik blijf voor mezelf het juiste “recept” zoeken, want ik geloof namelijk dat dit voor elke HSP’er anders is.

Inmiddels weet ik ook sinds anderhalf jaar dat ik de auto immuunziekte Coeliakie heb. In het begin heb ik dit wel een beetje onderschat en heb ik mezelf aardig op de proef gesteld. Na een jaar heb ik goed m’n weg hierin gevonden, ook al blijven de “bijzondere” dagen een uitdaging. Door mijn glutenvrije dieet neem ik inmiddels gelukkig alle voedingsstoffen weer op, dit heeft er ook voor gezorgd dat mijn lijf er nu anders uitziet, dit accepteren is wel een proces. Naast dat ik me gezonder voel, kook ik nu ook veel bewuster en lekker vers. Ik begin het steeds leuker te vinden en het is een goede stok achter de deur om hier tijd voor te maken, want m’n gezondheid is het waard!

Dankbaarheid

De keuze om Stralend Inzicht samen met Renske op te richten heeft me dit allemaal gebracht, dit maakt me trots en dankbaar. Druk heeft voor mij nu een fijne betekenis, bezig zijn met de dingen die ik echt belangrijk vindt en me daarnaast ook nog beter maken in m’n werk. Misschien is druk niet meer het goede woord en moet ik het gewoon anders noemen? Lekker bezig zijn!

Tot slot

Het is best spannend dit verhaal met je te delen, maar toch krijg ik steeds meer de behoefte dit te doen en mezelf hierin lekker uit te dagen.

Contact

We denken graag met je mee.

We zijn gevestigd in Groningen en Drachten.