Een team versterken – hoe dan?!

Gastblog van Peter Jaap Blaakmeer, CTO bij Elgentos.

Een team sterker maken. Beter op elkaar laten inspelen. Elkaars sterkten versterken. Daar waren we naar op zoek toen we in juni 2020 contact zochten met Miranda en Renske van Stralend Inzicht.

We hebben een fantastisch team bij Elgentos en we willen dit vasthouden en verbeteren. Maar hoe?! Wij zijn programmeurs, bedrijven huren ons in voor onze technische kennis. Precies zo wilden wij dit aanpakken; iemand (of in dit geval 2 iemanden) zoeken die ons hier mee kunnen helpen. Begeleiden. Onderwijzen.

We hebben eerst met het MT (Jeroen, Wouter en ik) een ‘proefrondje’ gedaan. We hebben alledrie de TMA vragenlijst ingevuld waar onze persoonlijkheden werden geanalyseerd en in verschillende drijfveren werden geduid. Ongelofelijk hoe accuraat die uitkomst is! Met deze resultaten zijn we een aantal intervisie rondes gaan doen waar we aan de hand van casussen uit het verleden gingen analyseren waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt. Echt doorvragen naar iemands drijfveren en gevoelens die daarmee gepaard gingen. De ogen gingen open; wat een fantastische tool om communicatie binnen het team te verbeteren.

Het is lastig om tijdens de dagelijkse werkzaamheden hier oog voor te hebben – de nuances die in ieders persoonlijkheid zitten zie je snel over het hoofd. Al te snel projecteer je je eigen meningen en gevoelens op de acties van iemand anders. De vele video-calls met Miranda en Renske hebben me dit goed doen realiseren.

Na de ‘proefronde’ hebben we besloten dit in te gaan zetten voor alle werknemers. Iedere werknemer neemt nu de TMA vragenlijst af en gaat de resultaten in 1 op 1 sessies met Miranda of Renske bespreken. Daarna volgen intervisie rondes in kleinere groepjes om voorbeelden uit de praktijk te bespreken. Gelukkig is iedereen net zo enthousiast als wij!

Wat ze me ook hebben doen realiseren is wat een gaaf bedrijf we hebben! Open en eerlijke communicatie, korte lijnen, transparantie, kwaliteit; al onze kernwaarden kwamen voorbij. Naast de intervisies hebben Miranda en Renske ons geholpen om deze kernwaarden om te zetten in onze identiteit, wat op zijn beurt weer een mooie interne mission statement heeft opgeleverd. En dat maakt weer helder waarom we doen wat we doen; mooie kwalitatieve oplossingen bouwen om onze klanten succesvol te maken!

Contact

We denken graag met je mee.

We zijn gevestigd in Groningen en Drachten.