Geef je alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, maar gebeurt er niets?

“Ze mogen alles doen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar ze maken er geen gebruik van”. Die uitspraak horen we vaak als we met bedrijven in gesprek zijn. Soms zijn er persoonlijke budgetten vastgesteld, een andere keer mogen medewerkers alles aandragen wat ze maar willen. En toch wordt het weinig ingezet. 

Dan is het eerst belangrijk dat je weet wat de definitie is van persoonlijke ontwikkeling binnen jouw bedrijf, zie ook de eerste blog uit de reeks.

Als die helder is, kijk dan naar hoe je nu persoonlijke ontwikkeling, coaching, cursussen inzet. Is dit alleen als er iets mis is? Of naar aanleiding van een onvoldoende beoordeling? Als een samenwerking die niet lekker loopt? Of juist om preventief te zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten en werk doen wat bij ze past? Hoe je hiermee omgaat heeft consequenties voor de beeldvorming binnen een bedrijf.

Hoe zit het met de voorbeeldfunctie van de leiding van het bedrijf? Zijn die open over hun eigen persoonlijke ontwikkeling?

Bij een van onze klanten, INDI, heeft de leadlink van de bovenste cirkel zijn TMA gedeeld, met een bericht naar iedereen dat ze er naar mochten kijken en vrij waren om hun TMA er ook bij te zetten. In de weken daarna kregen we allemaal aanmeldingen voor individuele trajecten omdat collega’s nieuwsgierig zijn geworden naar hun eigen TMA, omdat er zulke waardevolle informatie in staat en ze daar graag mee aan de slag willen.

Of is het de standaard binnen je organisatie? Bij een andere klant, Elgentos, krijgt iedereen een individueel traject. Voor een aantal functies wordt er eerst met de TMA gekeken of sollicitanten bij de organisatie en de functie passen. En vervolgens krijgen alle nieuwe collega’s een individueel traject aangeboden. Persoonlijke ontwikkeling is daar onderdeel van het werk. 

Wij geloven in een olievlek en elkaar enthousiast maken over persoonlijke ontwikkeling. We denken graag mee over hoe we dat bij jouw bedrijf het beste kunnen inzetten.

Ondanks dat je alle voorwaarden schept om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan, kan het nog zijn dat mensen er niet naar durven te vragen. Daar gaat onze volgende blog over, medewerkers die aarzelen om te vragen naar mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling

Contact

We denken graag met je mee.

We zijn gevestigd in Groningen en Drachten.