Persoonlijke ontwikkeling? Wat is dat eigenlijk?

Dit is het begin van een reeks over persoonlijke ontwikkeling. De eerste logische vraag is dan: “wat versta je onder persoonlijke ontwikkeling?” Kan je deze vraag beantwoorden voor jouw organisatie? 

Wat wil je dat medewerkers ontwikkelen? Gaat het alleen over vaardigheden, of ook over kennis? Of over heel iets anders? Wat gebeurt er als iemand zich niet wil ontwikkelen? Is dat een breekpunt? Of is dat ook goed? Kan de ontwikkeling van iemand ooit stilstaan?

Met één van onze klanten hebben we deze vragen onderzocht. Ze begonnen met: ‘We willen dat iedereen doet aan persoonlijke ontwikkeling’. In onze sessie hebben we dat aangescherpt naar: 

‘Je inhoudelijk/technisch ontwikkelen tot een van de de besten in je vakgebied. Daarnaast stimuleren en faciliteren we dat je je talenten ontdekt en je rollen kiest die daarbij passen’. 

Deze nieuwe definitie heeft een andere lading en is helderder voor de collega’s. Zodat duidelijker is waar de organisatie zich op richt.

De definitie van persoonlijke ontwikkeling bij Stralend Inzicht is: ‘Jezelf steeds beter leren kennen. Je werk aansluiten op je talenten. Je kennis en vaardigheden aanvullen op onderdelen waarvan je voelt dat die bijdragen aan jezelf en het bedrijf’.

Uit deze twee voorbeelden blijkt dat de definitie voor persoonlijke ontwikkeling nauw samenhangt met de identiteit van het bedrijf. 

Het budget wat we bij Stralend Inzicht voor persoonlijke ontwikkeling hebben vrijgemaakt is overigens onbeperkt. Hebben jullie een ontwikkelbudget? Wordt die naar wens ingezet? Daar gaat onze volgende blog over.

Contact

We denken graag met je mee.

We zijn gevestigd in Groningen en Drachten.